top of page

Ranskan "alakoulusta"

Ranska tarjoaa lounasta lukuunottamatta ilmaisen, kokopäiväisen päiväkodin heti vaipoista vapautuneille 3-5-vuotiaille ja kokopäiväisen, 8-tuntisen koulun 6-vuotiaasta eteenpäin. Section maternelle, pienillä, on opettaja ja koulunkäyntiavustaja noin 25 lapsen ryhmissä.

6-vuotiaiden ryhmässä, course preparatoire, eli valmistava luokka, lasketaan ensimmäiseksi luokaksi, vaikka siitä voisi käyttää nimeä esikoulu, on 28 lasta ja yksi opettaja. Madame B:llä on kova kuri ja järjestys ja lapset tuntuvat tottelevan. Ja oppivan! Talven ollaan jo siirrytty kaunokirjoitukseen ja täysiin lauseisiin, plussalaskuissa kymmenten ynnäyksiin ja peruskertolaskuihin. Vauhti on kova.

Vuonna 2014, Ranskan koululaitosuudistuksen myötä, siirryttiin 145 koulupäivän vuodesta 180 koulupäivän vuoteen, OECD:n suosituksiin. Ranskassa oli siihen asti ollut yhdet Euroopan lyhyimmät kouluvuodet.

Se tarkoitti keskiviikkojen lisäämistä lukujärjestykseen, joka tosin on vain puolikas päivä. Ranskalaiset olivat puolesta ja vastaan, jälkimmäiset varsin kovaäänisesti, kapinaliikkeeksi asti.

Kuntien iltapäiväkerhot ja sosiaaliset yritykset hoitavat lapsia korvausta vastaan keskiviikkoiltapäivisin, mikäli vanhemmat eivät ole kotona. Yksi iltapäivä kahdelle lapselle sisältäen lounaat ja valvonnan välillä 11.30-17.15 maksaa noin 35 euroa, joka on sopuhinta hienosta hoidosta. Iltapäiväkerhossa on paljon puuhaa ja touhua, mukaanlukien kokkausta.

Työssäkäynnin laajentuminen Ranskassa on muuttanut yhteiskunnan dynamiikkaa. Kouluruoka ei kuulu järjestelmään, mutta ruokailun ja sen aikaisen valvonnan kahdeksi tunniksi voi ostaa kaikkina päivinä, alle kouluikäiseltä kulu meidän perheessä on 6,60 euroa päivässä ja kouluikäiseltä 6,10 euroa. Ruokamaksut ovat progressiiviset vanhempien palkan mukaan.

Olemme olleet hyvin tyytyväisiä julkisen koulun palveluihin. Kyläkoulu, jossa on kuitenkin yli kolme sataa oppilasta. Noin joka neljäs lapsi on monikulttuurinen jollain tapaa. Oma kuntamme järjestää ei-lakisääteistä ranskanopetusta lapsille, joiden kotona ei puhuta ranskaa. Vanhempainyhdistykset, sekä koulun oma, että kunnan yhteinen, ovat kovin aktiivisia järjestelemään tapahtumia, kuten chasse aux oeufs de Pâques, pääsiäismunien metsästys kaupunginpuistossa.


Meet the Mother 

Mother of two kids 

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Our Community 

Supermommy

King of Dads

Babyville

Krafty Kids

bottom of page