top of page

Suomi-koululaiset


Meidän Ranska-koululaiset ovat Suomi-koululaisia kerran viikossa 1,5 tunnin ajan. Tämä on ehkä yksi viikon odotetuimmista tapahtumista! Emmekä ole vielä edes ehtineet saunailtoihin, laskiaisriehoihin, juhannuskokoille tai muihin tapahtumiin! Suomi-koulusta tulee fiilis, että koko (suomalainen) kylä kasvattaa.

Genevessä on oma Suomi-koulunsa keskiviikkona ja meitä lähinnä on Lausannen Suomi-koulun Founexin filiaali. Meidän perheestämme osallistuu oikeastaan kaikki: Miki alle kouluikäisten ryhmässä, Pepe lukemaan opettelevien ryhmässä, isä opettajana Pepe luokalla ja äiti mukana vanhempien edustajana johtokunnassa. Tätä on Suomi-yhteisö parhaimmillaan, kaikki osallistuu tavallaan! Hauska sattuma oli Teemun päätyminen omien ammatillisen koulun opettajaopintojensa ohella lasten opettajaksi.

Suomi-kouluissa annetaan opetusta suomea äidinkielenään tai toisena tai vieraana kielenä puhuville lapsille, joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat syntyperältään suomalaisia. Tarkoituksena on tukea lasten suomen kielen ja kulttuurin oppimista ja hankitun kielitaidon säilyttämistä. Nämä lapset ovat keskimäärin todella kansainvälisiä, paljon kansainvälisempiä kuin meidän mukulamme.

Opetushallitus jakaa valtionavustuksia Suomi-koulujen ylläpitoon Suomi-seura ry:n välityksellä. Lisäksi paikalliset yhdistykset keräävät lukuvuosimaksuja (kaksi lasta vuodessa on n. 400 euroa) ja vanhemmat talkoilevat, mm. kauneimmissa joululauluissa myyjäisten merkeissä.

Vuonna 2014 Suomi-koulujen oppilasmäärä oli 4150 vuonna ja kouluja noin 135. Viime vuosina on auennut uusia kouluja mm. Brasiliaan ja Jordaniaan. Määrä on tasaisessa kasvussa. Lausannen Suomi-koulun meitä lähellä sijaitsevassa Founexissa toimii opetusyksikkö, jossa on kolme luokkaa, noin 30 oppilasta.

Ensimmäistä kertaa Suomi-koulujen neljäkymmenvuotisessa historiassa Opetushallitus on nyt luonut opetussuunnitelmasuosituksen kouluille, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistuksen siivittämänä kaikuvat nämä uudistukset ulkomaillekin. Uunituore suositus on luettavissa Opetushallituksen sivustolla osoitteessa http://www.oph.fi/julkaisut/2015/suomi-koulujen_opetussuunnitelmasuositus_2015

Aivan kommelluksitta ei tämäkään uusi juttu alkanut: poikien pitää lähteä torstaisin tuntia aiemmin koulusta ehtiäkseen Suomi-kouluilemaan. Vietistin tämän ilmoitusluontoisesti koululle, josta tulikin pieni selvitysvyyhti. Koulun rehtori ilmoitti, että Pepe on nyt virallisesti oppivelvollinen Ranskassa, eikä mitenkään voi olla pois koulusta, olkoonkin, että lapsi ei ole ranskalainen ja… torstai-iltapäivällä on liikuntaa. Vain Ranskan opetusministeriön hyväksymät erilliset kieltenopetuslaitokset voidaan katsoa vapautuksen syyksi. Rehtorinkansliassa saamani puhuttelun (!) aikana vetosin Suomen ja Ranskan hallitusten suhteisiin, Suomen PISA-tuloksiin ja Ari Vataseen. Keskustelun päätteeksi totesimme ihan hyvässä yhteisymmärryksessä, että rehtori ei voi lupaa antaa, mutta myöskään ei tule estämään lapsemme lähtemistä koulusta ennen viimeistä kellon pirahdusta. Kätellessä sain muutakin palautetta:

- Mme, votre intonation francais est tellement avancé. C’est formidable pour quelqu’une dont la langue maternelle est finnois!

Että huolimatta tästä luonnonoikusta, suomen kielestä, voi meidänkin ranskaa ymmärtää!


Meet the Mother 

Mother of two kids 

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Our Community 

Supermommy

King of Dads

Babyville

Krafty Kids

bottom of page